Portal szkoleniowy – wybierz szkolenie dla siebie

Akademia profesjonalnej asystentki/sekretarki

Akademia profesjonalnej asystentki/sekretarki

Kluczowe kompetencje profesjonalnej asystentki/sekretarki

Dzień 1:

Planowanie rozwoju i kariery::

  1. Czy tylko “niegrzeczne dziewczynki” awansują?
  2. Co to jest mentalność asystentki, jak sprostać oczekiwaniom szefa, współpracowników i klientów
  3. Wyznaczniki sukcesu w karierze asystentki
  4. Rola celu zawodowego, jak go znaleźć i jak skutecznie realizować
  5. Jak działać skutecznie i wyrabiać trwałe pozytywne nawyki
  6. Nowe perspektywy i szanse wynikające z pracy w sekretariacie

Efektywna komunikacja z szefem, współpracownikami i klientami:

  1. Zasady „ bodylanguage”
  2. Eliminowanie barier komunikacyjnych-jak lepiej być rozumianym przez innych
  3. Jak mówić, żeby inni nas słuchali, elementy retoryki w biznesie
  4. Jak słuchać, aby inni chcieli do nas mówić
  5. Rodzaje pytań, parafraza, truizmy- klucze do skutecznej komunikacji

Efektywna komunikacja telefoniczna:

  1. Rozmowa przychodząca, łączenie rozmów- zasady
  2. Rozmowa wychodząca
  3. Rozmowa reklamacyjna- zarządzanie emocjami klienta i własnymi
  4. „ ochrona” szefa przed niepożądanymi telefonami
  5. Emisja głosu
  6. Skuteczne narzędzia w pracy przez telefon

Profesjonalny wizerunek asystentki / sekretarki:

  1. Analiza kolorystyczna
  2. Zasady wizażu
  3. Ubiór, biżuteria i makijaż biznesowy

Część warsztatu prowadzona przez specjalistę ds. wizażu i kreowania pozytywnego wizerunku, indywidualne porady i konsultacje. 

Dzień 2:

Profesjonalna korespondencja biurowa:

  1. Standardy i nowe trendy
  2. Stałe elementy i układ pisma
  3. Rola instrukcji kancelaryjnej
  4. Dekretacja
  5. Blankiet korespondencyjny vs czysta kartka
  6. Etykieta, czyli korespondencja e-mailowa
  7. Nowe zasady obowiązujące w korespondencji zachodniej
  8. Europejski układ graficzny pisma na papierze bez nadruku
  9. Amerykański układ graficzny pisma na papierze bez nadruku
  10. Układ graficzny pism w blankietach korespondencyjnych oznaczonych PN
  11. Zalecenia w redagowaniu pism określonych PN po wejściu Polski do UE

Asertywność w pracy i po pracy:

  1. Prośby i życzenia – jak mówić „nie” i jak mówić „tak”
  2. Jak przyjmować krytykę, jak krytykować innych
  3. Jak reagować na delegowanie zadań do osób, które nie są z nimi w zależności służbowej
  4. Niezręczne komplementy i dowcipy – eleganckie reakcje
  5. Jak zachować się asertywnie wobec własnego szefa / klienta / współpracownika
  6. Asertywność a gra płci
  7. Model analizy transakcyjnej Bern’a w pracy i w życiu osobistym

Pokonać stres:

  1. Psychologia stresu: pozytywny i negatywny wymiar
  2. Pomiar własnego poziomu stresu
  3. Unikanie i sposoby redukcji oraz rozładowywania stresu
  4. Trening relaksacyjny: trans, hipnoza, wizualizacja

Ćwiczenia praktyczne – trening wybranych technik redukcji stresu i relaksacji

 

Perswazyjna komunikacja, czyli jak współpracować, bronić się przed presją i manipulacją oraz zarządzać czasem w sekretariacie

Dzień 1

Zarządzanie sobą w czasie, organizacja i planowanie:

  1. Wyznaczanie priorytetów
  2. Priorytety asystentki i priorytety szefa
  3. Organizacja pracy własnej i wsparcie dla przełożonego
  4. Zasady i metody planowania
  5. Praca z celami
  6. Eliminacja „pożeraczy” czasu
  7. Skuteczna organizacja kalendarza

Co decyduje o sukcesie – inteligencja emocjonalna w pracy

  1. Między intelektem IQ, a inteligencją emocjonalną EQ
  2. Składniki inteligencji emocjonalnej
  3. Diagnoza obszarów własnej inteligencji emocjonalnej
  4. Wpływ emocji na zachowania i kontakty z innymi ludźmi- jak zarządzać relacjami w biznesie i osiągać zamierzone cele
  5. Jak ćwiczyć i podwyższać iloraz inteligencji emocjonalnej- trening i narzędzia do codziennego rozwoju

Współpraca z szefem i pozostałymi osobami w firmie:

  1. Jak zachować dobre relacje i jednocześnie skutecznie realizować zlecone zadania
  2. Jak egzekwować realizację zadań od współpracowników i innych osób w firmie
  3. Jak przekazać informację o zadaniu delegowanym przez szefa

Obrona przed presją i manipulacją

  1. Wywieranie wpływu, perswazja, manipulacja- podobieństwa i różnice, szanse i zagrożenia
  2. Manipulacja świadoma i nieświadoma
  3. Najczęściej stosowane „brudne” chwyty, jak im się oprzeć
  4. Umiejętność obrony przed manipulacjami innych
  5. Magiczny świat perswazji- wpływ niektórych słów na reakcje ludzkie

Dzień 2

Neurolingwistyczne programowanie w sekretariacie:

  1. Co to jest i jak może usprawnić pracę w sekretariacie
  2. Metaprogramy jako sposób do budowania dobrych relacji biznesowych
  3. Systemy reprezentacji w komunikacji z innymi
  4. Zasoby naszej podświadomości kluczem do osiągnięcia celów

Typologia osobowości, a style komunikacyjne przełożonych, współpracowników i klientów:

  1. Diagnoza własnego stylu osobowości
  2. Rozpoznawanie osobowości innych osób
  3. Budowanie trwałych relacji z wykorzystaniem dopasowania do typologii innych
  4. Bariery komunikacyjne w kontaktach z osobami prezentującymi zupełnie odmienny typ osobowości, jak zbudować “mosty”

Sztuka prezentacji i wystąpień publicznych:

  1. Wykorzystanie bodylanguage do budowania dobrego kontaktu i wystąpień publicznych
  2. Organizacja spotkań i ich prowadzenie
  3. Reagowanie na trudne pytania, niekomfortowe komentarze lub komplementy
  4. Jak poradzić sobie z gafami i przejęzyczeniami
  5. Jak wykreować pożądany wizerunek własny i firmy?

Jak skutecznie motywować do pracy

  1. Między motywacją, a automotywacją
  2. Czynniki automotywacji
  3. Jak znaleźć satysfakcję we własnej pracy
  4. Jak ustrzec się przed wypaleniem zawodowym

 

Savoir vivre w pracy profesjonalnej asystentki/sekretarki

Dzień 1

Różnice między etykieta towarzyską a biznesową:

  1. Czym jest etykieta
  2. 3 podstawowe zasady etykiety w biznesie

Jak cię widzą, tak cię piszą:

  1. Rola wyglądu w kreowaniu pozytywnego wizerunku
  2. Zasady doboru garderoby w zależności od okoliczności
  3. Strój kobiety biznesu
  4. Garderoba biznesmana

Pierwszy kontakt:

  1. Zasady powitania, pozdrawianie
  2. Kiedy, komu i jak podawać rękę
  3. Przedstawianie się i prezentacja osób
  4. Ukłony i pocałunki
  5. Używanie tytułów w kontakcie bezpośrednim
  6. Rodzaje i wymiana wizytówek

Profesjonalna korespondencja w nowoczesnej firmie:

  1. Zasady adresowania i tytułowania w korespondencji
  2. Język mówiony a język pisany- podobieństwa i różnice
  3. Kultura słowa pisanego
  4. Styl i redakcja
  5. Styl urzędowy a towarzyski
  6. Niewerbalne aspekty korespondencji
  7. Zasady redagowania zaproszeń
  8. Ćwiczenie: zredagowanie profesjonalnego zaproszenia na wskazane okazje

Etykieta, czyli korespondencja e-mailowa:

  1. Treść główna i załączniki
  2. Szacunek dla adresu e-mailowego
  3. Czas odpisywania
  4. Stosowanie akronimów
  5. Najważniejsze zasady e-mailingu

Small talk w rozmowach biznesowych:

  1. Tematy wskazane i zakazane
  2. Wyrazy obcojęzyczne w rozmowie
  3. Jak reagować na gafy, przejęzyczenia, nietaktowne pytania

Sztuka degustowania win i elegancja rozmowy o nich.

Dzień 2

Goście w firmie:

  1. Podejmowanie gości
  2. Odbieranie gości z lotniska
  3. Wizyta w siedzibie firmy
  4. Opracowanie i wysłanie programu wizyty
  5. Ogólne zasady składania i przyjmowania wizyt
  6. Hierarchia miejsc w samochodzie i taksówce
  7. Organizacja spotkań biznesowych i firmie
  8. Kurtuazyjne wizyty towarzyszące
  9. Pożegnanie gości

Wyjazd w delegację zagraniczną:

  1. Jak profesjonalnie przygotować się do wyjazdu służbowego?
  2. Jak zaskarbić sobie szacunek i uznanie gospodarzy
  3. Zachowanie za granicą
  4. Kwiaty i upominki

Obyczajowe różnice kulturowe:

  1. Wymiana wizytówek w różnych krajach
  2. Jak pozdrawiać obcokrajowców
  3. Gdy zostaniesz zaproszony do domu gospodarza
  4. Nietypowe sytuacje w kontaktach międzynarodowych

Spotkania i przyjęcia biznesowe:

  1. Wybór formy spotkania
  2. Rola gospodarza
  3. Przyjęcia na stojąco i na siedząco
  4. Kultura stołu
  5. Sporządzenie listy gości, gość honorowy
  6. Rozmieszczenie gości przy stole: stół francuski, stół angielski
  7. Dobór menu
  8. Jak jeść nietypowe potrawy
  9. Dobór i serwowanie napojów
  10. Sztuka wznoszenia toastów
Akademia profesjonalnej asystentki/sekretarki
Views All Time
Akademia profesjonalnej asystentki/sekretarki
Views Today